Hernia en slaaphouding

Hernia en slaaphouding

Niets is zo pijnlijk en vervelend als je door een hernia geen goede slaaphouding kunt vinden.
Toch hebben veel mensen daar wel problemen mee.

Wat is een hernia eigenlijk?

Hernia is de afkorting van ‘hernia nucleus pulposus’ en betekent ‘uitstulping’. Bij een hernia ontstaat er een scheur in de buitenband van een tussenwervelschijf. Deze discusvormige schijf vormt de verbinding tussen twee wervellichamen. Ze zorgt ervoor dat de wervels onderling niet tegen elkaar stoten en gemakkelijk tegenover elkaar kunnen bewegen. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een buitenring van stevig, vezelachtig kraakbeen en bevat een weke, geleiachtige kern. De kern zorgt voor de veerkracht en het schokdempend effect van de wervelkolom tijdens het bewegen.

Zodra de buitenband van de tussenwervelschijf scheurt, kan de geleiachtige kern uitpuilen en zo het ruggenmerg of de ruggenmergzenuw irriteren of zelfs gedeeltelijk afklemmen. Dit proces kan op alle plaatsen in de lumbale wervelzuil plaatsvinden. De meeste discushernia’s manifesteren zich in de onderste drie segmenten van de wervelkolom.

Hernia en slaaphouding

Tot zo ver het technische gedeelte.
Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat je ondanks een hernia toch een goede slaaphouding kunt vinden?
Een paar tips:
– Nooit op de buik slapen, dit brengt nog meer spanning op de wervels.
– slapen op de rug kan prima, maar dan wel op een matras waarbij        vooral de lende goed ondersteund wordt, het matras mag dus niet      te hard zijn.
– Slapen op de zij is, mits je goed ondersteund slaapt, perfect. Dit          kun je bereiken door te gaan slapen met een Slaapmaatje, zo                kantel je niet door naar de buik.
– En natuurlijk een goed nek-ondersteunend hoofdkussen. Welke          hoogte dat voor jou het meest optimale is, is afhankelijk van je            postuur en welke slaaphouding je hebt.
hernia en slaaphouding